Göz Kurdu, tıp dilindeki bilinen adıyla loaiasis olan bu rahatsızlık türü loa loa diye bilinen ve bireyin enfeksiyon kapmasına sebep olan virüsten kaynaklandığı bilinmektedir. Bu tehlikeli virüs türü kendiliğinden geçmemesi sebebiyle bir takım tedavilerin yapılması neticesinde ancak bu hastalıktan kendimizi koruyabiliriz. Bu sebepten ötürü de doktor kontrolü oldukça önemli bir husustur.
Göz kurdu virüsünün yayıldığı yer
Bu rahatsızlık türü birçok ülkede yaşandığı gibi kendi ülkemizde de sıklıkla görülmektedir. Bunun sebebi ise yurt dışına giden yurttaşlarımızın sığın sineğinin ısırması ile birlikte bu virüsü taşıyarak ülkemize getirmesi sonucunda bu bireylerin gözlerinde göz kurdu rahatsızlığı oluştuğu gözlemlenmiştir. Genellikle Batı ve Orta Afrika civarında Kongo, Gine, Gabon, Nijerya ile Kamerun gibi birbirinden farklı ülkelerde göz kurdu rahatsızlığının sık sık yaşandığı görülmüştür. Bu bahsetmiş olduğumuz solucan türünün bedenimizde parazitler yardımı ile yerleştiği bilinmektedir. Göz kurtlarında erkek ve dişi olmak üzere iki tür cinsiyet durumu söz konusudur. Bu göz kurtları yaklaşık olarak ortalama 25 ile 40 mm uzunluğunda olduğu tespit edilmiştir. Göz kurdu rahatsızlığında göz derine yerleşen kurtçuklar deri altında yer alan dokulara ya da bizzat göz zarı üzerinde yer alan boşluğa yerleşerek göze zarar vermektedir.
Göz kurdu virüsünün yayılması
Göz kurdu rahatsızlığının en tehlikeli yanlarından birisi de göz zarına yerleşmiş halde bulunan bu kurtların yaşamlarını yaklaşık olarak 15 yıl boyunca devam ettirmeyi başarmalarıdır. Bunun sebebi ise en başta belirttiğimiz gibi göz kurdu rahatsızlığı kendi başımıza halletmemizin mümkün olmamasıdır. Bu rahatsızlık için uzman bir göz doktoruna görünmenin gerekliliği tam da bu sebepten ötürü oldukça önem kazanmaktadır.
Bahsetmiş olduğumuz loa loa virüsleri sığır sineği ya da kızıl sinek adı verilen sivrisinekler yoluyla insandan insana çok rahat bir biçimde yayılabilmesi mümkündür. Özellikle kızıl sinek ya da sığır sineklerinin dişileri için hastaları gündüz vakitlerinde havanın oldukça sıcak olduğu bir zamanda ısırması sonucu emmiş olduğu kanla beslenmektedir. Kızıl sineklerden dişilerinin beslenmeleri esnasında emmiş oldukları kan ile beraber loa loa virüslerini salgılamalarına yaran mikrofilayaları almalarına yardımcı olurlar. Bu sırada da göz kurduğunu meydana getiren mikroorganizmalar ile konak sayesinde insandan insana geçmesi daha da kolaylaşmış olur.
Göz kurduna neden olan kurtçuklar oldukça hareketli canlı virüs çeşidi türüdür. Bazı durumlarda ise burun altından deri altını kullanmak sureti ile bir gözden çıkıp diğer göze geçme ihtimali de bulunmaktadır. göz kurtçuklarının meydana getirdiği parazit şekli bireyin üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bireyin vücudunda organ yapılanın etkin bir biçimde faaliyette bulunduğu besin değeri olan hücreleri alarak asalak bir urumda göz içerisinde uzun yıllar boyunca yaşamaktadır.
Göz kurdunun tedavisi
Göz kurdu görülen kişilerde gerçekleştirilecek olan küçük çaplı bir cerrahi müdahale sonucunda uzman doktorlarca gerçekleştirilen kolay ve oldukça güvenilir bir ameliyat sonucunda göz ve çevresinde herhangi bir hasara sebep olmadan çok kolay bir biçimde göz kurdu alınmaktadır. Genellikle Afrika ülkelerinde yaşayan bireylerin kızıl sinek ile sığır sineğinden korunmaları oldukça zor olması sebebiyle oldukça yaygın olan bir hastalık türüdür. Bunun yanı sıra bahsetmiş olduğumuz bu coğrafyada teknolojik imkanların gelişmemesi sebebiyle ve iklimin getirdiği durumlardan ötürü bu bahsetmiş olduğumuz sinek türü çeşidinin çoğalması ve yayılması oldukça kolay bir durumdur. Burada yaşayan insanların gerekli imkanları sağlayamaması sonucunda bu göz paraziti rahatsızlığından korunmaları pek mümkün olmamaktadır.
Göz paraziti rahatsızlığı halk dilinde göz kurdu ya da göz solucanı olarak adlandırılan parazitli yapıya sahip olması sebebiyle gözün iç kısmına yerleştiği zaman giderek büyüyerek gelişeceğinden bireyde birtakım göz rahatsızlıklarına da çok kolay bir şekilde sebep olmaktadır.